Tıkanıklık Açma
Tıkalı Kanal Açma, Gider Açma, Tuvalet Açma,
Logar Temizleme ve Periyodik Logar Bakımı
Kanalizasyon Geri Tepmesi
Lağım Taşması
Su Basması Önleme
***Ustalar Kanalizasyon ***
Logar Temizliği ve Bakımı Neden Önemlidir
Bina ve diğer yapıların bütün unsurları zamanla yıpranır hatta çalışamaz hale gelebilir. Birçok kişi binaların sıvası yâda boyası, kapı yâda penceresi gibi parçalarını zamanla yeniler yâda onarır. Bu aksamlar binanın gözle görülen kısımları olduğu için yıpranma ve deformasyonlar daha çabuk fark edildiği için yenilenir. Ancak bina ve yapıların en önemli unsurları arasında yer alan kanalizasyon tesisatı için durum aynı değildir. Yerin altında olduğu için ve sürekli göz önünde olmadığı için meydana gelen yıpranma deformasyonlar hemen fark edilmez. Ta ki tıkanma yâda tamamen çalışamaz hale geldiğinde fark edilir. Hâlbuki binalar ve diğer yapıların hemen hemen hepsinde binanın önünde bir tane ana logar bulunur, bu logarlar kanalizasyon tesisatının kontrolü için yapılır. Bu logarların temizliği, bakımı ve kontrolü zamanında yapıldığında ilerleyen zamanlarda meydana gelebilecek arızalarında önüne geçilmiş olur.
Logar Bakımı Neden Yapılmalıdır.
En önemli sebebi kanalizasyon tesisatında sonradan meydan gelebilecek bir arızanın yâda tıkanmanın önüne geçilebilmesidir. Kanalizasyon tesisatında tıkanma olduğu zaman açılması ve tadilatı oldukça zahmetli bir iştir. Logar bakımlarının zamanında yapılması ve kontrol edilmesi ile kanalizasyon tesisatında bir arızanın olup olmadığı tespit edilir. Logar içerisine gelen ve logar içerisinden iski kanalizasyon borusuna bağlanan borulardaki atık su akım hızı ve atık su seviyesi, kanalizasyon tesisatındaki boruların sağlıklı bir şekilde çalışmasına yâda borularda bir çökme ve tıkanıklığın olmasına göre değişir. Arıza ve tıkanık olduğu zaman atık suyun boru içerisinde akım hızı yavaşlar ve hacimsel olarak seviyesi yükselir, yani boru içerisinde tıkanıklık varsa o noktada su geçişi yavaş olacağı için boru içerisinde suyun yoğunlaşmasına ve borunun tamamını doldurmasına neden olur. Zamanında yapılan kontrol ve bakım ile boru içerisindeki suyu yavaşlatan birikinti yâda cisim giderilerek kanalizasyon tesisatının tıkanmasının önüne geçilebilir, bu birikinti giderilmezse zamanla borunun tamamını kaplayabilir, çünkü atık su içerisindeki yağlar yavaşlayan su içerisinde taşlaşır.
Kanalizasyon tesisatında meydana gelen arızalar ve tıkanmalar çoğu zaman anında fark edilmez, ilk başta lağım kokusu şeklinde hissedilir ilerleyen zamanlarda tıkanıklık boru içerisindeki su geçişişin tamamen engellemesi anlaşılır, bu içerisinden su geçişi tamamen durduğunda üst katlarda kullanılan banyo ve tuvalet suları bodrum ve zemin katların tuvaletlerinden taşmaya başlar. Lağım taşması artık gözle görüldüğü için ve koku ile birlikte etrafta bulunan eşyaları ıslattığı için tıkanıklığın açılması yönünde çalışmalar başlatılır.
Logar bakımın yapılması ile
Kanalizasyon tesisatından kaynaklanan pis kokular önlenebilir.
Sonradan meydana geçebilecek bir tıkanmanın önüne geçilir
Yapılacak kontrol ile logar içerisine her hangi bir cisim düşüp düşmediği anlaşılır.
Logar içerisinde kopma yada kırılma olduğu anlaşılır.
Logar Derinliği ve Genişliği Nasıl olmalıdır.
Logarların yapılmasındaki en büyük amaç yapıldıktan sonra tamamen yerin altında kalan kanalizasyon borularının temizliğini, bakımını ve kontrolünü yapmaktır. Logar genişliği en 70x70 cm ebadında olmalı ki, içerisine girilebilsin, temizlik ve tadilat yapılabilsin.
Yorumlar
Yorum Gönder